Skip to the main content

Review article

Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva

Irena Jeličić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Katarina Lisak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 157 Kb

page 78-84

downloads: 641

cite

Full text: english pdf 157 Kb

downloads: 1.007

cite


Abstract

Posljednjih desetljeća se prilikom razvoja nove hrane veliki naglasak stavlja na njezine fi ziološke funkcije obzirom na sve veću brigu
potrošača o zdravlju te sve češći odabir minimalno procesiranih namirnica. Tako je sve veće zanimanje i za konzumacijom gljiva i njihovih ekstrakata kojima se pripisuju brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bez obzira na veliki broj dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju povoljne učinke u borbi protiv različitih oboljenja i stanja, provedeno je vrlo malo kliničkih studija koje bi potkrjepljivale takve tvrdnje. Stoga je svrha ovog rada pružiti kratki pregled o znanstveno i klinički dokazanim zdravstvenim učincima polisaharida, kao najintenzivnije istraživanoj skupini bioaktivnih spojeva u gljivama

Keywords

Hrčak ID:

84919

URI

https://hrcak.srce.hr/84919

Publication date:

24.7.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.564 *