Review article
Funkcionalna svojstva polisaharida iz gljiva
Irena Jeličić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Katarina Lisak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Abstract
Posljednjih desetljeća se prilikom razvoja nove hrane veliki naglasak stavlja na njezine fi ziološke funkcije obzirom na sve veću brigu
potrošača o zdravlju te sve češći odabir minimalno procesiranih namirnica. Tako je sve veće zanimanje i za konzumacijom gljiva i njihovih ekstrakata kojima se pripisuju brojni zdravstveni učinci među kojima je prvenstveno jačanje imunološkog sustava. Bez obzira na veliki broj dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju povoljne učinke u borbi protiv različitih oboljenja i stanja, provedeno je vrlo malo kliničkih studija koje bi potkrjepljivale takve tvrdnje. Stoga je svrha ovog rada pružiti kratki pregled o znanstveno i klinički dokazanim zdravstvenim učincima polisaharida, kao najintenzivnije istraživanoj skupini bioaktivnih spojeva u gljivama
Keywords
Hrčak ID:
84919
URI
Publication date:
24.7.2012.
Visits: 3.099 *