Skip to the main content

Original scientific paper

Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe

Mladen Pavlečić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Vedran Lulić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Slavica Gašpari ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Mirela Ivančić Šantek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Predrag Horvat ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Božidar Šantek orcid id orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 468 Kb

page 112-117

downloads: 447

cite

Full text: english pdf 468 Kb

page 112-117

downloads: 632

cite


Abstract

U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0,375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0,53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti
bioprocesa: YP/S = 0,502 g/g, E = 93,40 % i Pr = 0,50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0,360 g/g, E = 66,91 % i Pr = 0,66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.

Keywords

bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa

Hrčak ID:

84935

URI

https://hrcak.srce.hr/84935

Publication date:

24.7.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.125 *