Original scientific paper
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja
Mladen Pavlečić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Dino Tepalović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Mirela Ivančić Šantek
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Tonči Rezić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Božidar Šantek
orcid.org/0000-0001-9583-534X
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Abstract
U ovom istraživanju provedeno je ispitivanje utjecaja ukupne koncentracije kisika u staklenoj boci na kakvoću piva donjeg vrenja tijekom skladištenja. Pivo je bilo skladišteno na temperaturi od 22 - 25°C u tamnoj prostoriji, a u pivu je bio prisutan kisik u tri različite ukupne početne koncentracije: 0,09 mg/L, 0,29 mg/L i 0,63 mg/L. Tijekom skladištenja (98 dana) u pivu je praćena promjena koncentracije trans-2-nonenala kao indikatora procesa oksidacije (starenja) piva, a dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija trans-2-nonenala nije direktno ovisna o ukupnoj koncentraciji kisika u boci piva. U ovom istraživanju provedena je i senzorska analiza uzoraka piva koja je pokazala da povećane ukupne koncentracije kisika u boci izravno utječu na ocjenu kakvoće piva.
Keywords
pivo donjeg vrenja; staklene boce; oksidacija; trans-2-nonenal; senzorska analiza; kakvoća piva (aroma i okus)
Hrčak ID:
84936
URI
Publication date:
24.7.2012.
Visits: 3.316 *