Skip to the main content

Original scientific paper

MORFOLOŠKE PREDNOSTI I NEDOSTACI HRVATSKIH TENISAČA KATEGORIJE U-16

Martina Čanaki
Goran Sporiš
Goran Leko


Full text: english pdf 176 Kb

page 97-101

downloads: 1.451

cite


Abstract

Glavni cilj ovog istraživanja bio je istražiti varijacije u građi tijela hrvatskih tenisača (dobnih kategorija do 16 Ii do 18 godina), te steći bolji uvid u prednosti i nedostatke morfoloških karakteristika. Morfološke razlike između dominantne i nedominantne ruke su također bile promatrane.
U istraživanju je sudjelovalo četrdesetdevet vrhunskih hrvatskih tenisača juniora, dešnjaka. Uzorak je bio podijeljen u dvije grupe: igrači do 16 i igrači do 18 godina starosti. Upućeni međunarodnim biološkim programom, slijedeće antropometrijske varijable su bile izmjerene: visina tijela, tjelesna masa, dužina noge, dužina ruke, širina ramena i kukova, dijametar ručnog zgloba, lakta i koljena, opseg nadlaktice, opseg podlaktice, opseg grudi, opseg trbuha, te opseg natkoljenice i potkoljenice. Opseg nadlaktice se mjerio u pozicijama fleksije i ekstenzije. Somatotipi su izračunati korištenjem Heath-Carter-ovih jednadžbi. Razlike između dominantne i nedominantne ruke kod vrhunskih hrvatskih tenisača su analizirani u skladu s njihovom dobnom kategorijom koristeći t-test za značajne uzorke s statističkom značajnošću p<0.05. U skladu s njihovim građom tijela otkriveno je da su hrvatski tenisači dobnih kategorija do 16 i do 18 godina pretežno mezo-ektomorfi. Razlike između dominantne i nedominantne ruke (dužina ruke, dijametar ručnog zgloba i lakta, opsezi nadlaktice i podlaktice) su statistički značajne u obje testirane dobne grupe.
Hrvatski tenisači dobnih skupina do 16 i do 18 godina su pretežno mezo-ektomorfi i postojanjem takvog somatotipa trebali bi stvoriti prednost u igri na mreži, te pored snažnih udaraca i sposobnost ostvarivanja velikih brzina udaraca. Također, trebaju manji broj koraka pri kretnju po na terenu. Kao što je očekivano, dugotrajno izlaganje stimulativnim podražajima treninga rezultat je većih opsega i dijametara kod dominantne ruke. Možemo zaključiti da, u vrhunskom tenisu, građa tijela ne stvara ograničenja pri maksimalnim dostignućima za veliku većinu testiranih igrača.

Keywords

TENIS; GRAĐA TIJELA, MORFOLOŠKE KARAKTERISTIKE; SOMATOTIPI

Hrčak ID:

8360

URI

https://hrcak.srce.hr/8360

Publication date:

28.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 3.938 *