Review article
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka
Kristina Matković
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju , Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Marija Vučemilo
Bara Vinković
Željko Pavičić
Srećko Matković
Abstract
Kvalitetno i higijenski ispravno mlijeko mora zadovoljavati uvjete koje propisuje Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN102/2000.). Ako znamo da svježe pomuzeno mlijeko može sadržavati i mikroorganizme iz zraka staje, provedeno istraživanje može pomoći u utvrđivanju mikroklimatskih uvjeta koji utječu na takvo onečišćenje. Istraživanje je provedeno u staji muznih krava pri čemu su analizirani osnovni pokazatelji mikroklime te brojnost mikroorganizama u stajskom zraku. Mjerenja su obavljana ujutro, podne i večer jedan puta tjedno tijekom dva mjeseca. Pokazatelji mikroklime utvrđivani su standardnim, atestiranim uređajima TESTO 400 (Testo Inc., Njemačka) i MERCK MAS-100, (MERCK KgaA, Darmstadt, Njemačka). Uzorci zraka su nacijepljeni na gotove podloge Columbia i Sabouraud agara (Biolife, Milano, Italija). Nakon inkubacije i brojenja izraslih kolonija najčešće kolonije su precijepljene na selektivne podloge te identificirane mikrobiološkim postupcima. Dobivene vrijednosti obrađene su statistički programom Statistica. Srednje vrijednosti ukupnog broja bakterija u stajskom zraku kretale su se između 8,81 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu, do 1,26 x 105 CFU/m3 u večernjem terminu mjerenja, a srednje vrijednosti ukupnog broja gljivica u stajskom zraku kretale su se u granicama od 5,23 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu, do 8,35 x 104 CFU/m3 u jutarnjem terminu mjerenja. Identificirano je 10 rodova bakterija, a najčešće zastupljene bile su gram-pozitivne bakterije, poglavito one iz roda Staphylococcus i Streptococcus. Od gljivica je identificirano 9 rodova, pri čemu su prevladavali rodovi Aspergillus, Penicillium, Rhisopus i kvasci. Wilcoxon-ovim testom ekvivalentnih parova na razini statističke značajnosti p<0,05 dokazano je da na ukupan broj bakterija u zraku staje izravno utječe temperatura zraka, relativna vlaga i brzina strujanja zraka. Broj i vrsta identificiranih mikroorganizama u zraku staje može utjecati na higijensku kakvoću sirovog mlijeka. Radi sprječavanja postsekretornog onečišćenja mlijeka, nužno je uz redovito provođenje zoohigijenskih mjera provoditi i redovitu higijenu vimena prije i poslije mužnje te pribora za mužnju.
Keywords
mikroorganizmi; zrak; mlijeko; zagađenje
Hrčak ID:
8413
URI
Publication date:
23.12.2006.
Visits: 3.521 *