Skip to the main content

Review article

Proteomički pristup sigurnosti i kontroli kvalitete hrane

Angelo D'Alessandro ; Department of Ecological and Biological Sciences, DEB, Tuscia University, IT-01100 Viterbo, Italy
Lello Zolla ; Department of Ecological and Biological Sciences, DEB, Tuscia University, IT-01100 Viterbo, Italy


Full text: english pdf 925 Kb

page 275-285

downloads: 1.931

cite


Abstract

U posljednjih deset godina proteomika se uspješno primijenjuje za kontrolu kvalitete pri proizvodnji mesa, vina, piva i mlijeka te uzgoju transgenih biljaka, kao i za kontrolu sigurnosti hrane, tj. određivanje prisutnosti patogenih mikroorganizama u hrani. Jedan od glavnih principa djelovanja međunarodnih zdravstvenih organizacija je kontrola kakvoće i sigurnosti hrane te ispitivanje njezina utjecaja na zdravlje potrošača. U početku se proteomička analiza hrane sastojala od ispitivanja namirnica različitog podrijetla (goveđeg, svinjskog ili janjećeg mesa, transgenih biljaka kao što je npr. genetički modificirani kukuruz), te analize pića (piva i vina), kao i genomskog i transkriptomskog pristupa određivanju lokusa kvantitatvinih svojstava. U posljednjih je nekoliko godina tehničkim usavršavanjem metoda, npr. strategijom određivanja mikrobnih biotipova, omogućeno proteomičarima da se bave i sigurnošću hrane. Razvojem metoda veće osjetljivosti, poput masene spektrometrije, otvoren je put brzoj i učinkovitoj identifikaciji patogenih mikroorganizama u hrani, što je preduvjet za industrijsku proizvodnju hrane.

Keywords

proteomika; kontrola kvalitete; sigurnost hrane; nutraceutici

Hrčak ID:

86922

URI

https://hrcak.srce.hr/86922

Publication date:

14.9.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.153 *