Skip to the main content

Preliminary communication

Specijalizirano udomiteljstvo djece s teškoćama u razvoju – iskustva udomitelja

Maja Laklija orcid id orcid.org/0000-0002-2580-4983 ; Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, Hrvatska
Natalija Vukelić ; Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Zagreb, Hrvatska
Marina Milić Babić ; Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.031 Kb

page 109-123

downloads: 1.297

cite


Abstract

Konvencija o pravima djeteta propisuje da dijete s teškoćama u duševnom ili tjelesnom razvoju ima pravo na život u obiteljskom okruženju u uvjetima koji mu jamče dostojanstvo i ravnopravno sudjelovanje u zajednici. U takav oblik skrbi spada specijalizirano udomiteljstvo. Kako bi se dobio uvid u iskustva udomitelja djece s teškoćama u razvoju (N=6) osmišljeno je kvalitativno istraživanje. Istraživanje je osmišljeno kao pilot faza šireg istraživanja u području udomiteljstva djece s teškoćama kako bi se generirale specifičnosti ove vrste udomiteljstva i prilagodili postojeći standardizirani instrumenti koji su većim djelom usmjereni na tradicionalno udomiteljstvo. Podaci su prikupljeni metodom fokus grupe.
Rezultati pokazuju da motivi udomitelja za bavljenjem udomiteljstvom uključuju: altruizam, prethodno iskustvo kontakta s djetetom u potrebi za osiguravanjem smještaja izvan vlastite obitelji, osjećaj „praznog gnijezda“ te ekonomski motivi. Poteškoće na koje udomitelji nailaze prilikom pružanja skrbi djeci s teškoćama u razvoju odnose se na: proces prilagodbe, neadekvatnu stručnu pomoć i podršku, odnose s biološkom obitelji djeteta, specifične poteškoće djeteta i nepovjerljiv stav okoline. Udomitelji kao preporuke za unapređenje skrbi navode osiguravanje dostupnosti socijalnih radnika pri centrima za socijalnu skrb, stavljanja djeteta u fokus intervencije i kvalitetniju pripremnu fazu udomiteljstva djece. Zaključno, rezultati istraživanja jasno upućuju na potrebu poboljšanja udomiteljske skrbi za djecu s teškoćama u razvoju kroz ciljane mjere podrške udomiteljima, razvoj individualnog plana za dijete temeljenog na usklađenom djelovanju multidiscipliniranog tima stručnjaka. Potrebno je unaprijediti model selekcije udomiteljskih obitelji, uložiti dodatne napore u informiranje udomitelja o djetetu te u kvalitetnu pripremu i kontinuiranu edukaciju udomitelja.

Keywords

specijalizirano udomiteljstvo; iskustva udomitelja; djeca s teškoćama u razvoju

Hrčak ID:

87795

URI

https://hrcak.srce.hr/87795

Publication date:

5.11.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.771 *