Skip to the main content

Review article

Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane

Natalija Džafić ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department in Rijeka, Podmurvice 29, Rijeka
Tihana Fumić ; ZO-INVEST Ltd., Mirogojska 16, Zagreb
Bela Njari ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Heinzelova 55, Zagreb


Full text: croatian pdf 153 Kb

page 322-327

downloads: 573

cite

Full text: english pdf 199 Kb

page 349-354

downloads: 446

cite


Abstract

Sažetak
Proizvodnja školjkaša i rakova je djelatnost koja se obavlja još od davnina, tradicionalno je povezana sa stanovništvom, a u posljednje
se vrijeme pretvara u unosnu industriju vezanu za turizam. U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 3 000 tona dagnji koje se plasiraju
isključivo na domaćem tržištu kao ukusna i vrlo dobra hrana osebujnih senzoričkih svojstava i bjelančevinom visoke kakvoće.
Izlovljeni školjkaši namijenjeni za potrebe tržišta ujedno udovoljavaju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog podrijetla
(NN 97/2007) i kao takvi se dopremaju u otpremne centre gdje ih se pakira u ambalažne jedinice. Uz monitoring u proizvodnim područjima
i područjima za ponovno polaganje, uspostavljen je sustav nadzora koji obuhvaća laboratorijske pretrage s ciljem provjere
subjekta u poslovanju s hranom u smislu udovoljavanja zahtjevima utvrđenim za konačni proizvod u svim fazama proizvodnje i
distribucije. Također, uz navedene kontrole, važno je i provođenje dobre higijenske prakse (i sustava HACCP) prilikom prijevoza i skladištenja
školjkaša sa ciljem zaštite zdravlja potrošača.

Keywords

dagnje; nadzor

Hrčak ID:

89901

URI

https://hrcak.srce.hr/89901

Publication date:

15.8.2012.

Article data in other languages: italian german english

Visits: 2.119 *