Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.5559/di.21.3.08

Izražavanje uzgojem i kuhanjem hrane: "kreativna" potrošnja hrane

Luka ZEVNIK ; Department and Chair of Cultural Studies,Centre for Cultural and Religious Studies, University of Ljubljana, Faculty of Social Sciences, Kardeljeva ploščad 5,1000 Ljubljana


Full text: english pdf 175 Kb

page 753-769

downloads: 1.394

cite


Abstract

Ovaj rad primjenjuje Campbellovu teoriju "kreativne" potrošnje (2005.) na suvremenu kulturu hrane. U njemu se tvrdi da se osim kuhanja i pripreme hrane i neki oblici vlastita uzgoja hrane mogu smatrati "kreativnom" potrošnjom hrane. Pokušavaju se zapravo utvrditi uvjeti i mogući motivi za obje vrste "kreativne" potrošnje hrane koji mogu rasvijetliti društvene, simboličke, izražajne i ekonomske posebnosti novih oblika bavljenja hranom i pomoći opisati kako se oni razlikuju od svojih tradicionalnih obrazaca. Naposljetku, ali ne i manje važno, u radu se tvrdi da nam u onoj mjeri u kojoj su kreativne aktivnosti po definiciji uvijek aktivnosti slobodna vremena, i primjena pojma "kreativne" potrošnje na kulturu hrane također može pružiti bolje razumijevanje kuhanja i vlastita uzgoja hrane kao aktivnosti slobodna vremena.

Keywords

kultura hrane; "kreativni" potrošač; "kreativna" potrošnja hrane; (samo)izražavanje; kuhanje; domaći uzgoj hrane

Hrčak ID:

90297

URI

https://hrcak.srce.hr/90297

Publication date:

18.10.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.518 *