Review article
https://doi.org/10.5559/di.21.3.08
Izražavanje uzgojem i kuhanjem hrane: "kreativna" potrošnja hrane
Luka ZEVNIK
; Department and Chair of Cultural Studies,Centre for Cultural and Religious Studies, University of Ljubljana, Faculty of Social Sciences, Kardeljeva ploščad 5,1000 Ljubljana
Abstract
Ovaj rad primjenjuje Campbellovu teoriju "kreativne" potrošnje (2005.) na suvremenu kulturu hrane. U njemu se tvrdi da se osim kuhanja i pripreme hrane i neki oblici vlastita uzgoja hrane mogu smatrati "kreativnom" potrošnjom hrane. Pokušavaju se zapravo utvrditi uvjeti i mogući motivi za obje vrste "kreativne" potrošnje hrane koji mogu rasvijetliti društvene, simboličke, izražajne i ekonomske posebnosti novih oblika bavljenja hranom i pomoći opisati kako se oni razlikuju od svojih tradicionalnih obrazaca. Naposljetku, ali ne i manje važno, u radu se tvrdi da nam u onoj mjeri u kojoj su kreativne aktivnosti po definiciji uvijek aktivnosti slobodna vremena, i primjena pojma "kreativne" potrošnje na kulturu hrane također može pružiti bolje razumijevanje kuhanja i vlastita uzgoja hrane kao aktivnosti slobodna vremena.
Keywords
kultura hrane; "kreativni" potrošač; "kreativna" potrošnja hrane; (samo)izražavanje; kuhanje; domaći uzgoj hrane
Hrčak ID:
90297
URI
Publication date:
18.10.2012.
Visits: 3.109 *