Skip to the main content

Review article

Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka

Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Svetošimunska 35, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992


Full text: croatian pdf 15.116 Kb

page 53-66

downloads: 3.404

cite


Abstract

Godišnja proizvodnja kozjeg mlijeka u svijetu iznosi 12,3 milijuna tona i u razdoblju od 1992.-1999. ima trend najvećeg povećanja (+29,87%) u odnosu na kravlje i ovčje mlijeko. Potrošnja kozjeg mlijeka također je u porastu zbog terapeutske i visoke hranidbene vrijednosti. Sve veća potražnja mlijeka, te velike proizvodne mogućnosti koza, utjecale su na razvoj kozarstva i činjenicu da je proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka važna djelatnost u mnogim dijelovima svijeta. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mlijeka (pasmina, dužina laktacije, stadij i redoslijed laktacije). Obrađen je kemijski sastav mlijeka, pojedine fizikalne osobine, somatske stanice, tehnološke osobine mlijeka. Navedene su sličnosti i razlike između kozjeg i kravljeg mlijeka u pojedinim osobinama.

Keywords

kozje mlijeko; kemijski sastav; fizikalne i tehnološke osobine; somatske stanice; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID:

93087

URI

https://hrcak.srce.hr/93087

Publication date:

15.3.2000.

Article data in other languages: english

Visits: 4.381 *