Skip to the main content

Professional paper

Mlijeko i mliječni proizvodi kao hrana sa zdravstvenim zaštitnim učinkom

Nataša Jan ; The Slovenian Heart Foundation, Dunajska 65, 1000 Ljubljana


Full text: english pdf 621 Kb

page 67-70

downloads: 602

cite


Abstract

Slovenska fondacija srca dodjeljuje zaštitni znak "Štiti zdravlje" koji ima karakteristične naljepnice oblika srca ispod kojeg se nalazi natpis "Štiti zdravlje" kao i povoljna svojstva proizvoda (opis proizvoda). Zaštitni znak se dodjeljuje odgovarajućim prehrambenim proizvodima -zaštitna hrana i odgovarajućim jelovnicima u restoranima - zaštitni jelovnici. Medu najvažnijim rizičnim čimbenicima u nastajanju civilizacijskih bolesti, gdje dominiraju bolesti srca i krvnih žila, bez sumnje pripada i nezdrava prehrana. Međutim uvijek postoji mogućnost edukacije ljudi o tome kako odabrati zdravu hranu i stimulirati prehrambenu industriju da proizvodi više zdrave hrane - zaštitne hrane. Dodjela zaštitnog znaka može postati dobar putokaz u tom smislu. Među mliječnim proizvodima može se naći veliki broj onih s zaštitnom funkcijom. To su mlijeko i mliječni proizvodi dobiveni od obranog mlijeka. Kao i drugi prehrambeni proizvodi i oni moraju udovoljavati zahtjevima propisanim smjernicama svjetske zdravstvene organizacije. Ti zahtjevi uključuju sljedeće parametre: količinu masnoće, zasićenost masnih kiselina, kolesterol, sol, šećer, vlakna, energetsku vrijednost. Zdravstveno ispravni mliječni proizvodi određuju se na osnovi niskog udjela masnoće, zasićenih masnih kiselina, kolesterola i niske energijske vrijednosti. Nezavisna komisija određuje pogodnost prehrambenog proizvoda za dodjelom prava na korištenje zaštitnog znaka "Štiti zdravlje".

Keywords

mlijeko; mliječni proizvodi; zdravstveno-zaštitni učinak

Hrčak ID:

93088

URI

https://hrcak.srce.hr/93088

Publication date:

15.3.2000.

Article data in other languages: english

Visits: 1.589 *