Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj količine dodane kulture na preživljavanje probiotičkih bakterija u jogurtu

Ljerka Gregurek orcid id orcid.org/0000-0003-4711-0971 ; Probiotik d.o.o., Grada Gospića 1, 10000 Zagreb


Full text: english pdf 1.028 Kb

page 3-8

downloads: 638

cite


Abstract

U uzorcima jogurta, proizvedenim korištenjem komercijalnih kultura, istražen je utjecaj količine dodanog cjepiva na probiotičke bakterije (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium spp.) tijekom priprave i čuvanja proizvoda pri +4 °C. Broj živih bakterija L. acidophilus održao se na 10000000 cfu/g do 20 - 25 dana čuvanja, a nakon toga je opao. Za sve tri kulture, koje su korištene za pripravu uzoraka, broj bifidobakteria bio je zadovoljavajući i vrlo stabilan, stabilniji od broja L. acidophilusa. Naknadno zakiseljavanje ispitivanih uzoraka nešto je izraženije kod uzoraka jogurta proizvedenih korištenjem manjeg % cjepiva. Bakterije iz sastava kultura za proizvodnju jogurta (jogurtne kulture) i pH vrijednosti jogurta utječu na preživljavanje probiotičkih bakterija.

Keywords

mljekarske kulture; preživljavanje; probiotičke bakterije

Hrčak ID:

93337

URI

https://hrcak.srce.hr/93337

Publication date:

2.2.1999.

Article data in other languages: english

Visits: 1.531 *