Review article
Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline
Rajka Božanić
orcid.org/0000-0002-3387-0315
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik
Abstract
Radi sve veće popularizacije proizvoda prirodnog podrijetla, osobito u području prehrane i prehrambenih aditiva, u posljednje je vrijeme intenzivirana uporaba sporo apsorbirajućih i neapsorbirajućih šećera kao supstrata za bakterije mliječne kiseline i kao prebiotika za ljudsku prehranu. Ljudsko debelo crijevo sadrži veliku koncentraciju bakterija (10000000000000 po gramu suhe tvari sadržaja debelog crijeva), a noviji radovi pokazuju da bifidobakterije i laktobacili, najbrojnije uobičajene anaerobne bakterije u mikroflori ljudskog debelog crijeva, korisno djeluju na zdravlje domaćina. Glavni čimbenik za razmnožavanje bifidobakterija u ljudskom probavnom sustavu je dijetalni šećer, pa korištenje neprobavljivih oligosaharida - kao što su rafinoza, fruktooligosaharidi, galaktozillaktoza, izomaltooligosaharidi ili transgalaktozilo-ligosaharidi - uzrokuju porast broja endogenih bifidobakterija i neke promjene kod bakterija mliječne kiseline. U radu su prikazani pregledi prebiotika i njihovih osobina kao i kriteriji za selekciju te sigurnost prebiotika i supstrata.
Keywords
prebiotici; probiotici; bakterije mliječne kiseline; bifidobakterije
Hrčak ID:
93340
URI
Publication date:
2.2.1999.
Visits: 3.481 *