Professional paper
Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka
Anka Popović-Vranješ
; Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, Novi Sad, Srbija
Radovan Pejanović
David Cvetanović
Marija Jevtić
Milka Popović
Danica Glavaš-Trbić
Goran Jež
Abstract
Organska proizvodnja pruža prednosti u pogledu očuvanja okoliša, bioraznolikosti, kvalitete tla, dobrobiti životinja i rezidua pesticida. Za razliku od konvencionalne proizvodnje, “organski lanac” podrazumijeva da zdravo tlo vodi do zdrave stočne hrane, zdravih krava sa zdravim mlijekom, te na kraju do zdravih potrošača. S obzirom na to da ovo mora biti i znanstveno dokazano, u posljednje se vrijeme povećava potreba za znanstvenim metodama koje će rasvijetliti prednosti organske hrane. Radi toga uvedene su holističke metode kao što su biokristalizacija i metoda rastuće slike. Biokristalizacija pokazuje da je organsko mlijeko sustavno više “uravnoteženo”, s više “uređenom strukturom” i boljom “integracijom i koordinacijom”. Dosadašnja istraživanja metodom biokristalizacije provedena su na sirovom mlijeku proizvedenom u različitim uvjetima, te na mlijeku različito tretiranom u procesu prerade (termički tretmani i homogenizacija) i na maslacu. Slike biokristalizacije prvo se vizualno ocjenjuju, a zatim se kompjutorski analizira tekstura slike koja se koristi za procjenu gustoće slike. Metoda rastuće slike, koja se uobičajeno primjenjuje usporedno s biokristalizacijom, može diferencirati uzorke demeter, organskog i mlijeka iz konvencionalne proizvodnje, kao i mlijeka različito tretiranog tijekom prerade. Organsko mlijeko u odnosu na konvencionalno pokazuje bolji rezultat u pogledu utjecaja na zdravlje potrošača prilikom korištenja i konvencionalnih i holističkih metoda.
Keywords
holističke metode; biokristalizacija; rastuća slika
Hrčak ID:
94305
URI
Publication date:
21.12.2012.
Visits: 2.287 *