Agriculture, Vol. 18 No. 2, 2012.
Original scientific paper
ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA
Ivica Strelec
orcid.org/0000-0003-3999-8499
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatia
Elizabeta Has-Schön
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Ljubinka Vitale
; Rudjer Bošković Institute, Zagreb, Croatia
Abstract
Ispitana je mogućnost primjene različitih elektroforetskih metoda razdvajanja albumina/globulina slijeđenih nespecifičnim bojanjem proteina, te specifičnom detekcijom glikoproteina i aminopeptidaza za razlikovanje sorti ječma. Albumini/globulini ekstrahirani iz suhoga zrna i zelenoga slada šest sorti ječma razdijeljeni su poliakrilamid gel elektroforezom nativnih uzoraka (10 % T, pH=8,9), poliakrilamid gel elektroforezom u prisutnosti natrijeva dodecil-sulfata te izoelektričnim fokusiranjem u gradijentima pH 3,5-9,5 i pH 4,0-6,5. Ekstrakti proteina iz suhoga zrna davali su bolje rezultate od onih iz zelenoga slada. Rezultati upućuju da bi razdjeljivanje albumina/globulina pomoću SDS-PAGE i izoelektričnoga fokusiranja u gradijentu pH 3,5-9,5 slijeđeno bojanjem proteina pomoću Coomassie Blue moglo poslužiti za razlikovanje hrvatskih sorti ječma. Sortu Angora moguće je, nedvojbeno, razlikovati od ostalih sorti koje se mogu grupirati u skupine kako slijedi: Rodnik/Sladoran, Barun/Rex te sorta Martin. Bojanje glikoproteina ne osigurava razlikovanje ispitanih sorti. Detekcija aktivnosti aminopeptidaze široke specifičnosti, aminopeptidaze koja preferira fenilalanin i leucin, te arginil-aminopeptidaze po provedenom elektroforetskom razdvajanju nije se pokazala pogodnom metodom za razlikovanje ispitanih sorti ječma.
Keywords
razlikovanje sorti ječma; elektroforetska razdvajanja; detekcija glikoproteina; detekcija aktivnosti aminopeptidaza
Hrčak ID:
94628
URI
Publication date:
17.12.2012.
Visits: 2.407 *