Skip to the main content

Professional paper

Utjecaj bakterija mliječne kiseline na zdravlje ljudi

Ljerka Kršev ; Dukat d.d., M. Čavića 9, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 1.113 Kb

page 57-65

downloads: 2.514

cite


Abstract

Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže bakterije mliječne kiseline vrlo povoljno djeluju na zdravlje čovjeka. Posebno se ističe njihova vrijednost pri obnavljanju zdravstveno povoljne crijevne populacije. Bakterije mliječne kiseline, koje su stoljećima sastavni dio ljudske prehrane, mogu se smatrati prirodnim načinom opskrbe probavnog sustava aktivnim tvarima. Takove aktivne tvari su npr. enzimi (laktaza, reduktaza) i tvari koje antagonistički djeluju na nepoželjnu mikrobnu populaciju u probavnom sustavu čovjeka. Brojna istraživanja, in vitro, pokazala su različitu osjetljivost bakterija mliječne kiseline prema niskom pH i koncentraciji žuči u probavnom sustavu čovjeka. Tako su bakterije Lactobacillus bulgaricus/Streptococcus thermophilus (mljekarska kultura za proizvodnju jogurta) osjetljiviji na nizak pH i veće koncentracije žuči od bakterija Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei/Bifidobacteria (Marteau i sur. 1993). Bifidobakterije i Lactobacillus acidophilus mogu se razvijati i opstati u probavnom sustavu čovjeka te proizvoditi važne tvari, koje priječe rast patogenih bakterija.

Keywords

bakterije mliječne kiseline; bifidobakterije; Lactobacillus acidophilus; djelovanje na zdravlje ljudi

Hrčak ID:

94983

URI

https://hrcak.srce.hr/94983

Publication date:

10.1.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 3.560 *