Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj bakterija mliječne kiseline na zdravlje ljudi

Ljerka Kršev ; Dukat d.d., M. Čavića 9, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.113 Kb

str. 57-65

preuzimanja: 2.514

citiraj


Sažetak

Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže bakterije mliječne kiseline vrlo povoljno djeluju na zdravlje čovjeka. Posebno se ističe njihova vrijednost pri obnavljanju zdravstveno povoljne crijevne populacije. Bakterije mliječne kiseline, koje su stoljećima sastavni dio ljudske prehrane, mogu se smatrati prirodnim načinom opskrbe probavnog sustava aktivnim tvarima. Takove aktivne tvari su npr. enzimi (laktaza, reduktaza) i tvari koje antagonistički djeluju na nepoželjnu mikrobnu populaciju u probavnom sustavu čovjeka. Brojna istraživanja, in vitro, pokazala su različitu osjetljivost bakterija mliječne kiseline prema niskom pH i koncentraciji žuči u probavnom sustavu čovjeka. Tako su bakterije Lactobacillus bulgaricus/Streptococcus thermophilus (mljekarska kultura za proizvodnju jogurta) osjetljiviji na nizak pH i veće koncentracije žuči od bakterija Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei/Bifidobacteria (Marteau i sur. 1993). Bifidobakterije i Lactobacillus acidophilus mogu se razvijati i opstati u probavnom sustavu čovjeka te proizvoditi važne tvari, koje priječe rast patogenih bakterija.

Ključne riječi

bakterije mliječne kiseline; bifidobakterije; Lactobacillus acidophilus; djelovanje na zdravlje ljudi

Hrčak ID:

94983

URI

https://hrcak.srce.hr/94983

Datum izdavanja:

10.1.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.560 *