Skip to the main content

Review article

Kalcij i zloćudne novotvorine

Marija Strnad ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 829 Kb

page 121-126

downloads: 1.365

cite


Abstract

Nekoliko je istraživanja upozorilo na povezanost između kalcija, vitamina D, uzimanja mlijeka i smrtnosti od raka debelog crijeva. Mlijeko je pritom, kao najbogatiji izvor kalcija u hrani, prepoznato kao protektivni čimbenik. Nedostaci većine tih istraživanja mogli su utjecati na rezultate. Zaštitna uloga kalcija bila bi u tome što ioni kalcija smanjuju izloženost epitela debelog crijeva mastima i žučnim kiselinama, stvarajući s njima netopljive kalcijeve sapune. Smatra se da masti i lipidi stimuliraju rad tumora iz stanica izloženih inicijalnoj karcinogenezi. Pretpostavka da vitamin D može djelovati protektivno kod raka debelog crijeva temelji na opažanju da je smrtnost od tog raka veća u područjima s manje sunčanog svjetla. Uloga vitamina Dje pritom usko povezana s njegovom funkcijom u metabolizmu kalcija. Dokazi o uzročnoj povezanosti između kalcija i raka debelog crijeva još su nedovoljno čvrsti. Značajni su oni koji upozoravaju na povezanost s osteoporozom i hipertenzijom. Važno je stoga hranom osigurati dovoljan dnevni unos kalcija u organizam.

Keywords

kalcij; mlijeko; zloćudne novotvorine i mlijeko; osteoporoza

Hrčak ID:

94991

URI

https://hrcak.srce.hr/94991

Publication date:

15.5.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 2.344 *