Review article
Kalcij i zloćudne novotvorine
Marija Strnad
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb
Abstract
Nekoliko je istraživanja upozorilo na povezanost između kalcija, vitamina D, uzimanja mlijeka i smrtnosti od raka debelog crijeva. Mlijeko je pritom, kao najbogatiji izvor kalcija u hrani, prepoznato kao protektivni čimbenik. Nedostaci većine tih istraživanja mogli su utjecati na rezultate. Zaštitna uloga kalcija bila bi u tome što ioni kalcija smanjuju izloženost epitela debelog crijeva mastima i žučnim kiselinama, stvarajući s njima netopljive kalcijeve sapune. Smatra se da masti i lipidi stimuliraju rad tumora iz stanica izloženih inicijalnoj karcinogenezi. Pretpostavka da vitamin D može djelovati protektivno kod raka debelog crijeva temelji na opažanju da je smrtnost od tog raka veća u područjima s manje sunčanog svjetla. Uloga vitamina Dje pritom usko povezana s njegovom funkcijom u metabolizmu kalcija. Dokazi o uzročnoj povezanosti između kalcija i raka debelog crijeva još su nedovoljno čvrsti. Značajni su oni koji upozoravaju na povezanost s osteoporozom i hipertenzijom. Važno je stoga hranom osigurati dovoljan dnevni unos kalcija u organizam.
Keywords
kalcij; mlijeko; zloćudne novotvorine i mlijeko; osteoporoza
Hrčak ID:
94991
URI
Publication date:
15.5.1996.
Visits: 2.344 *