Review article
Osteoporoza - značenje pravilne prehrane (posebno mlijeka i mliječnih prerađevina)
Mirko Koršić
; KBC Rebro, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb
Abstract
Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, a karakteriziraju je mala koštana masa i poremećena mikroarhitektonska grada kosti te povećana lomljivost kostiju. Osteoporoza i komplikacije uzrokuju velik morbiditet i mortalitet osobito u starijim dobnim skupinama. Osteoporotički prijelomi, posebice vrata bedrene kosti, podlaktice i kralježaka, danas su jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema modernog svijeta. Kost je živa struktura, stalno se razgrađuje i ponovo stvara. Ciklus pregradnje kosti traje oko tri mjeseca. Razgradnja kosti i stvaranje nove kosti dva su povezana procesa. Koštani sustav osigurava dvije osnovne potrebe organizma. Prvo, mora osigurati strukturnu potporu koja je dovoljno čvrsta, pokretljiva i prilagodljiva rastu organizma kako bi mogla zaštititi vitalne organe. Drugo, spremište je kalcija potrebnog za održavanje normalne koncentracije kalcija u krvi i tjelesnim tekućinama. Svaki dan, putem crijeva, mokraćom i znojenjem, kalcij se gubi iz organizma. Zbog tog obvezatnog gubitka kalcij se mora nadoknaditi putem hrane. U djece, kalcij se pojačano ugrađuje u kostur sve do otprilike 20. godine života, kada se postiže vrhunac koštane mase. Za taj proces potreban je dodatni kalcij. Postoje velike razlike u mišljenju koliko je kalcija potrebno u pojedinoj životnoj dobi za očuvanje zdravlja kostiju i zdravlja općenito. Preporučene dnevne doze razlikuju se u pojedinim zemljama kao i istraživača koji se bave tim pitanjem. Nutricijske potrebe kalcija najbolje je ostvariti putem uravnotežene, raznolike prehrane. Mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcija. U razvijenim zemljama svijeta otprilike tri četvrtine dnevnih potreba kalcija osigurano je putem uzimanja mlijeka i mliječnih proizvoda.
Keywords
Hrčak ID:
94993
URI
Publication date:
15.5.1996.
Visits: 2.947 *