Review article
Hranidba i kakvoća mlijeka
Darko Grbeša
orcid.org/0000-0002-4463-1221
; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
orcid.org/0000-0001-5577-4992
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Abstract
U radu su opisani čimbenici koji mogu utjecati na kakvoću mlijeka. Sadržaj voluminozne krme veći od 40 %, te minimalna dužina vlakna 0,6 cm u obroku krava, optimalan omjer acetata (C2) prema propionatima (C3) 2,5-3:1 povoljno utječu na količinu masti u mlijeku. Dodavanjem krepke krme u ad libitum sustavima hranidbe, ili melase u obroku pri pašnoj ishrani i hranidbi silažom trava i leguminoza, uz dobru kakvoću bjelančevina u obroku, moguće je povećati količinu bjelančevina u mlijeku. Vitamin E i selen, vitamin A i ß-karoten u obroku signifikantno utječu na smanjenje broja somatskih stanica u mlijeku. Hranidbom krava 2-4 sata prije ili nakon mužnje krmivima koja mogu negativno utjecati na okus i miris mlijeka indirektno poboljšavamo njegova organoleptička svojstva.
Keywords
krava; hranidba; kakvoća mlijeka
Hrčak ID:
95161
URI
Publication date:
7.6.1994.
Visits: 4.400 *