Short communication, Note
Kakvoća mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu
Klara Pfeifer
; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Josip Živković
Mirza Hadžiosmanović
Branimir Mioković
Bela Njari
Abstract
Na osnovi organoleptičkih svojstava, kemijskog sastava, tehnološke obrade i mikrobiološke ispravnosti određena je kakvoća 280 uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda sa zagrebačkog tržišta. Rezultati analiza pokazali su relativno slabu kakvoću budući da 42,86% uzoraka mlijeka i mliječnih prerađevina nije zadovoljilo minimalno propisane uvjete postojećih propisa. Zbog navedenih razloga neophodno je unaprijediti postojeće uvjete kontrole proizvodnje i postupke poboljšanja higijene proizvodnje i sanitacije pogona mljekarske industrije.
Keywords
kvaliteta mlijeka i mliječnih proizvoda; organoleptička svojstva; mikrobiološka ispravnost; kemijski sastav
Hrčak ID:
95532
URI
Publication date:
12.12.1992.
Visits: 1.749 *