Skip to the main content

Professional paper

O poteškoćama pri određivanju bezmasne suhe tvari u našem mljekarstvu

Zlatko Mašek ; Dukat - Mljekara Zagreb d.d., Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 1.317 Kb

page 83-91

downloads: 744

cite


Abstract

U ovom, radu opisani su nedostaci odredbi pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima pri određivanju BST mlijeka, tj. ne označuje se da li je utvrđena količina BST mlijeka izražena g/100 g ili g/100 ml. U vlastitom radu utvrđene su razlike u količini ST i BST mlijeka u odnosu na g/100 i g/100 ml. Nadalje, utvrđen je i koeficijent Herz-Henkelove formule za računsko određivanje BST mlijeka g/100 i g/100 ml prema rezultatima gustoće mlijeka na 15 °C i 20 °C. U zaključcima se predlaže obvezatno označavanje količine BST (i drugih sastojaka) mlijeka u odnosu na g/100 g ili g/100 ml odnosno da se u našoj mljekarskoj praksi izražavaju količine BST mlijeka g/100 ml. Predlaže se upotreba laktodenzimetara baždarenih za gustoću mlijeka na 20 °C.

Keywords

mlijeko; bezmasna suha tvar; određivanje

Hrčak ID:

95984

URI

https://hrcak.srce.hr/95984

Publication date:

4.3.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 1.542 *