Skip to the main content

Original scientific paper

Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku

Ana Arsov ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Karmen Godič


Full text: croatian pdf 1.102 Kb

page 177-184

downloads: 416

cite


Abstract

Proučavali smo utjecaj enzimatski razgrađene laktoze enzimom beta-galaktozidazom (Maxilact LX 5.000) na aktivnosti čistih i miješanih kultura Lbc. buigaricus i Str. thermophilus. Aktivnost kultura smo utvrđivali na osnovi vremena koagulacije, tvorbe mliječne kiseline, porasta broja mikroorganizama pojedinih kultura pri temperaturi 42 °C u postfermentacijskom razdoblju pri temperaturi 6 °C. Utjecaj enzimatski razgrađene laktoze u mlijeku na povećanu aktivnost kulture bilo je moguće točno odrediti samo u čistim kulturama Str. thermophilus.

Keywords

aktivnost čistih kultura bakterija Streptococcus thermophilus; Lactobacillus buigaricus

Hrčak ID:

96681

URI

https://hrcak.srce.hr/96681

Publication date:

2.7.1990.

Article data in other languages: english

Visits: 960 *