Review article
Utjecaj hranidbe na sadržaj elemenata u tragovima u janjećem mesu
Snežana Barić, mag. ing. agr.
orcid.org/0000-0002-4922-705X
; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Zvonko Antunović
; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Marcela Šperanda
; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Josip Novoselec
; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Željka Klir, mag. ing.agr.
; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
PhD. Veronica Halas
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Department of Animal Nutrition, P. O. Box 16, H-7400 Kaposvár, Hungary
Abstract
Sažetak
Janjeće meso ima visoku hranjivu vrijednost i posebno je dobar izvor lako apsorbirajućeg cinka i željeza. Cilj ovog rada bio je prikupiti i
analizirati različita istraživanja o mogućnostima obogaćivanja janjećeg mesa elementima u tragovima dodavanjem različitih izvora
elemenata u tragovima u obroke janjadi. Hranidbom janjadi ili njihovih majki tijekom gravidnosti i prije odbića može se utjecati na
koncentraciju elemenata u tragovima u tkivima janjadi. Dodatkom elemenata u tragovima u obroku janjadi došlo je do povećanja
njihovih količina u tkivima. Osobito su značajna povećanja elemenata u tragovima utvrđena pri dodatku organskih oblika elemenata
u tragovima. Janjad ovaca koje su konzumirale obroke s dodatkom organskog selena u hrani imala su gotovo 30 % višu ukupnu
koncentraciju selena u krvi nego janjad ovaca koja je konzumirale obroke s dodatkom anorganskog selena. Općenito se smatra da
su organski izvori dostupniji od anorganskih izvora elemenata u tragovima. Rezultati različitih znanstvenih istraživanja podržavaju
koncept da se organski izvori elementi u tragovima značajno bolje apsorbiraju od anorganskih izvora.
Keywords
elementi u tragovima; janjeće meso; hranidba janjadi
Hrčak ID:
96696
URI
Publication date:
15.9.2012.
Visits: 1.812 *