Skip to the main content

Original scientific paper

Kvaliteta sladoleda i njegov značaj u ishrani

Simo Parijez ; United agriculture, commerce and industry - Sarajevo


Full text: croatian pdf 731 Kb

page 156-160

downloads: 808

cite


Abstract

Sladoled je visokokalorična i lako probavljiva hrana, čija je proizvodnja novijeg datuma, pa se njegovom kvalitetu poklanja sve veća pažnja u nauci i praksi. Inače, sladoled je smrznuti mliječni proizvod, koji se sastoji od mliječne masti, bjelančevina, ugljičnih hidrata, stabilizatora, aroma, voća i drugih aditiva koji ovom proizvodu daju osobine kvalitete i vrste. Prema važećem Pravilniku o kvalitetu mlijeka i proizvoda od mlijeka, odnosno zavisno od sadržaja masti, šećera, voća i ukupne suhe tvari, kod nas je sladoled klasificiran u tri osnovne grupe i to: mliječni, krem i voćni sladoled.

Keywords

sladoled; kvaliteta; značaj u ishrani

Hrčak ID:

96860

URI

https://hrcak.srce.hr/96860

Publication date:

2.7.1975.

Article data in other languages: english

Visits: 1.902 *