Original scientific paper
Tehnološka svojstva rekonstituiranog mliječnog praha
Mirjana Matić
; Zadružni savez Bosne i Hercegovine
Abstract
Rad obuhvaća ispitivanje tehnoloških svojstava mliječnog praha proizvedenog u našim tvornicama. Ispitivanja su obuhvatila sirišno-fermentativnu probu i probu grušanja. Utvrđeno je da je kvaliteta gruša dobivena od mlijeka sušenog na valjcima slabija od onog sušenog raspršivanjem. Nadalje je utvrđeno da je gruš dobiven od rekonstituiranog mlijeka mnogo slabije kvalitete od gruša rekonstituiranog mlijeka. Autor zaključuje da za proizvodnju sira ne bi mogao poslužiti ni mliječni prah ni obrani mliječni prah kojim su vršeni pokusi s obzirom na nisku prosječnu ocjenu dobivenog proizvoda, što upozorava na neki nedostatak u tehnološkom procesu proizvodnje.
Keywords
mlijeko; rekonstituirani mliječni prah; tehnološka svojstva
Hrčak ID:
96996
URI
Publication date:
3.2.1980.
Visits: 1.340 *