Skip to the main content

Review article

Tradicijska kultura Mediterana – proučavanje i prezentacija

Sani Sardelić ; Korčula Town Museum


Full text: croatian pdf 703 Kb

page 65-82

downloads: 1.593

cite

Full text: english pdf 618 Kb

page 87-105

downloads: 954

cite


Abstract

Tradicijska kultura Mediterana neizostavno, uz mnoge druge pojavnosti, uključuje
i hranu – njen uzgoj, obradu, pripremu i konzumaciju. Hrana je kao
svakodnevna potreba usko povezana s mnogim ljudskim djelatnostima. Posebno
dinamične procese znala je potaknuti u godinama nestašice. Različiti povijesni
kulturni slojevi koji su ostavljali tragove na mediteranskom tlu mogu
se, pažljivijim praćenjem, uočiti i danas, u tradicijskim, još uvijek prisutnim
prehrambenim navikama njegovih stanovnika. Rad tematizira rezultate terenskog
istraživanja ograničenog na područje otoka Korčule, s osvrtom na posebnosti
i razlike ruralnih naselja i jedinog urbanog središta – grada Korčule.
Ujedno se preispituju najnoviji trendovi promoviranja “autentičnih kuhinja”.
Nedostatna istraženost ovog segmenta življenja djelomično se proteklih godina
nadoknađuje povećanim pritiskom na predstavljanje prehrambene otočke
tradicije koji je motiviran turističko-gospodarskim potrebama, no upravo ta
motivacija nalaže i dodatni oprez. Različite manifestacije u našim turističkim
odredištima u kojima hrana, uglavnom tradicijska, ima dominantnu ulogu
sve su učestalije i brojnije. Dobra komunikacija struke i gospodarsko-turističke
prakse svakako bi doprinijela poboljšanju kako proučavanja, tako i predstavljanja.

Keywords

tradicijska prehrana; turističko-gastronomski potencijali; Korčula (otok)

Hrčak ID:

97807

URI

https://hrcak.srce.hr/97807

Publication date:

28.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.957 *