Skip to the main content

Original scientific paper

Antropološko-protetski aspekt gubitka zubi i opskrbe mobilnim protezama nekih otočkih populacija istočnoga Jadrana

Josip Perinić ; Institut za antropologiju, Zagreb, Hrvatska
Vjekoslav Jerolimov ; School of Dental Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 19.504 Kb

page 83-96

downloads: 315

cite


Abstract

U okviru holističkih antropološko-protetskih istraživanja provedenih na populacijama otoka Brača, Silbe i Oliba, izvršena je analiza svojstava dentalnog statusa s obzirom na relativnu učestalost gubitka trajnih zubi, te opskrbljenost mobilnim protezama. Promjene u broju zdravih, karijesnih, zubi s ispunom i izvađenih zubi s porastom životne dobi najizrazitije se očituju u porastu broja izvađenih i padu broja zdravih zubi. Gubitak zubi i u muškaraca i u žena počinje s prvim trajnim kutnjacima, nastavlja se na pretkutnjake i umnjake. Brzina gubitka sjekutića i očnjaka veća je u žena u obje čeljusti.
Učestalost mobilnih proteza u ispitivanim populacijama raste s porastom životne dobi, ali je manja od očekivane s obzirom na broj izvađenih zubi. Značajnije međupopulacijske razlike u protetskoj opskrbi nema, unatoč činjenici da je unutar otoka Brača stacionirana
i organizirana stomatološka zaštita, a da su otoci Silba i Olib udaljeni oko pet sati brodom od najbliže protetske ambulante. Razlog relativno dobre opskrbe protezama ispitanika pripisujemo migraciji žitelja Silbe i Oliba prema većim gradovima na kopnu, gdje ostvaruju znatan dio svojih protetskih potreba, pa se s takvim stanjem u starijoj životnoj dobi ponovo vraćaju na otoke.

Keywords

otoci istočnog Jadrana; gubitak zubi; opskrba mobilnim protezama

Hrčak ID:

99314

URI

https://hrcak.srce.hr/99314

Publication date:

15.6.1994.

Article data in other languages: english

Visits: 855 *