Original scientific paper
Utjecaj pravilne primjene sanitacionog postupka na kvalitetu mlijeka
Velimir Jovanović
; Institut za mlekarstvo, Beograd
Peter Kokol
Abstract
S obzirom da i pored vidnih rezultata postignutih u poboljšanju kvaliteta sirovine mljekarska industrija u nas još uvijek dobija mlijeko slabijeg bakteriološkog kvaliteta, to su autori postavili sebi zadatak da okvirno utvrde trenutno stanje higijenskih uvjeta u proizvodnji mlijeka i sagledaju mogućnosti za njihovo poboljšanje. Ispitivanja su izvedena na taj način što je praćena kvaliteta mlijeka u uvjetima zatečenog i novouvedenog sanitacionog postupka. Dobijeni rezultati potvrđuju saznanja o rapidnom smanjenju inicijalnog broja mikroorganizama u mlijeku posle pravilne primjene sanitacije odgovarajućim sredstvima. Indeks poboljšanja kvaliteta mlijeka, odnosno smanjenja broja bakterija u mlijeku, kretao se od 3,77 do 44,70 puta, zavisno od stepena kontaminacije u raznim uvjetima proizvodnje. Oscilacije u efektu primjene sanitacije rezultat su i ljudskog faktora, jer su ogledi izvođeni pod normalnim proizvodnim uvjetima.
Keywords
kvaliteta mlijeka; pravilna primjena sanitacionog postupka
Hrčak ID:
99639
URI
Publication date:
4.1.1984.
Visits: 1.212 *