Skip to the main content

Review article

Adventna nada u Starom zavjetu

Niels-Eric Andreasen ; Andrews University, Berrien Springs, Michigan, SAD


Full text: croatian pdf 138 Kb

page 3-20

downloads: 1.383

cite


Abstract

Nada je integralni dio starozavjetne vjere. Vjerovati u Boga Starog zavjeta znači nadati se, nadati se u Njemu koji dolazi. Moramo reći da se Izrael nadao mnogo čemu – zemlji, slobodi, počinku, miru i drugome – no to nije nikad ovisilo o tome što bi Izrael mogao sam postići. Umjesto toga, njihova se nada oslanjala na Boga, posebice da će sam Bog doći da ispuni obećanja koja im je dao. Nada Starog zavjeta je u suštini adventna nada.
Kako će se sva Božja obećanja ostvariti i kako će biti poštovana adventna nada Starog zavjeta? Odgovor na ovo pitanje je mnogostruk, sličan mnogim plohama dijamanta. Bog će poslati pobjednika da porazi neprijatelja; poslat će proroka da uči narod, svećenika da posreduje i služi, slugu koji će za svoj narod položiti vlastiti život, kraljevskog mesiju da zauvijek vlada u pravu, pravednosti i miru, Sina čovječjeg da zavlada čitavim svijetom na kraju vremena kad bude zasjedao sud i kad će Bog doći da izbavi svoje. Ovu adventnu nadu nalazimo na svim stranicama Starog zavjeta. S početkom od Postanka i postizanjem vrhunca u Psalmima, ona kliče sa stranica proroka i odjekuje kroz buduća stoljeća.
Stotine godina kasnije došao je Isus Krist i u svojoj osobi na jedinstven način ostvario ispunjenje svih elemenata od kojih se sastojala adventna nada Starog zavjeta. On je taj pobjednik koji je porazio i zgazio neprijatelja. On je prorok koji je trebao doći, Božja Riječ nama, vjerni veliki svećenik koji je sebe dao kao žrtvu za mnoge. On je sluga koji je svoj život položio za druge. On je Božji Mesija čije kraljevstvo pravde i mira nije od ovoga svijeta. On je Sin Čovječji, naš sudac i naš otkupitelj. Ova adventna nada Starog zavjeta ostvarila se prigodom prvog adventa, kako je to zapisano u Novom zavjetu. Međutim, premda je Krist ispunio sva ova obećanja, sama adventna nada nije u potpunosti ispunjena u novozavjetno doba, jer je Krista Njegov narod odbacio, razapeo i pogubio.
Stoga Novi zavjet, kao i Stari, postaje knjiga obećanja i nade. On počinje obećanjem jednoga koji će se roditi, dobiti ime Isus, "jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njegovih" (Mt 1,21), i Emanuel "što znači: Bog je s nama" (r. 23), i kao Stari zavjet završava obećanjem: "Da, dolazim uskoro! – Amen! Dođi, Gospodine Isuse!" (Otk 22,20)

Keywords

Adventna-nada, Stari-zavjet, Mesija, Sin-čovječji

Hrčak ID:

99659

URI

https://hrcak.srce.hr/99659

Article data in other languages: english

Visits: 1.884 *