Skip to the main content

Review article

Otkrivenje i nadahnuće

Peter M. van Bemmelen ; Andrews University, Berrien Springs, Michigan, SAD


Full text: croatian pdf 313 Kb

page 31-66

downloads: 1.608

cite


Abstract

Da se živi Bog sam otkrio i nastavlja otkrivati ljudskome rodu, osnova je kršćanske vjere. Sveto pismo, Stari i Novi zavjet podjednako, izvještavaju o načinu na koji se Bog objavio u povijesti čovječanstva – posebice u povijesti Izraela, a konačno u osobi Isusa Krista. Bez ove božanske objave čovječanstvo bi propalo ne poznavajući pravi Božji karakter i volju, otuđeno od Njega grijehom i krivnjom.
U Svetom pismu stvaranje svijeta i veličanstvo, ljepota i obilje što ga nudi priroda tumači se kao očitovanje Božje slave, mudrosti i ljubavi ispunjene brigom za Njegova stvorenja. Teologija ovo očitovanje naziva općim otkrivenjem. Međutim, sadašnje stanje ljudskoga roda i ovoga svijeta ispunjenoga grijehom, poremećajima, nedaćama i smrću postavlja ozbiljna pitanja o mogućnosti istinske spoznaje Boga putem svijeta prirode ili ljudskog iskustva. Sveto pismo smatra da mudrost i znanje koje možemo steći iz ovih izvora samo po sebi nije dovoljno da nam pruži pravo razumijevanje Božjeg karaktera ljubavi i Njegove nakane da nas izbavi od grijeha i smrti.
Bog se u ovom teškom položaju odlučio osobno otkriti ljudima. Teološkim jezikom to se naziva posebnim otkrivenjem, ono je posebno zato što je otkriveno i zapisano u Svetome pismu. Potpuno svjesni različitih kritika upućenih na račun Biblije – etičkih, povijesnih, lingvističkih, znanstvenih, filozofskih i teoloških – odlučili smo usredotočiti se na tvrdnje koje su sami biblijski pisci izrekli o svojim spisima i spisima drugih, a posebno na Isusov odnos prema Svetome pismu i njegovoj uporabi. Proroci, apostoli i sam Isus prihvaćali su Sveta pisma kao pouzdanu i autoritativnu Božju riječ, danu Svetim Duhom na ljudskome jeziku. Otkrivenje i nadahnuće svakako su priznati kao božanske tajne; međutim, čak i naše ograničeno ljudsko razumijevanje ovih predmeta od presudnog je značenja za zrelu, razumnu kršćansku vjeru.

Keywords

Biblija, otkrivenje, nadahnuće

Hrčak ID:

99733

URI

https://hrcak.srce.hr/99733

Article data in other languages: english

Visits: 2.054 *