Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj otapala, temperature i vremena ekstrakcije na sastav i maseni udjel polifenola u ekstraktima samonikle dalmatinske kadulje (Salvia officinalis L.)

Maja Dent orcid id orcid.org/0000-0002-1860-1539 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Verica Dragović-Uzelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marija Penić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Tomislav Bosiljkov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Branka Levaj ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 412 Kb

page 84-91

downloads: 17.664

cite


Abstract

U radu je istražen utjecaj otapala (30, 50 i 70 %-tne vodene otopine etanola ili acetona te 100 %-tne destilirane vode), temperature (60 i 90 °C) i vremena ekstrakcije (30, 60 i 90 min) na sastav i maseni udjel polifenola u ekstraktima samonikle dalmatinske kadulje (Salvia officinalis L.). Ukupni je udjel polifenolnih spojeva određen spektrofotometrijski pomoću metode Folin-Ciocalteu, dok su udjeli pojedinačnih fenolnih spojeva određeni metodom HPLC UV/PDA. Rezultati pokazuju da se u ekstraktima kadulje nalaze sljedeći fenolni spojevi: vanilinska, kafeinska, siringinska te salvianolna K i I kiselina, metil-rozmarinat, 6-hidroksiluteolin-7-glukozid, luteolin-7-glukuronid, luteolin-7-glukozid, apigenin-7-glukuronid, apigenin-7-glukozid, te ružmarinska kiselina i luteolin-3-glukuronid kao najzastupljeniji spojevi. Maseni je udjel ukupnih i pojedinačnih polifenolnih spojeva ovisio o tipu i sastavu otapala te temperaturi ekstrakcije. Rezultati pokazuju da se vodenim otopinama etanola ili acetona može ekstrahirati više polifenolnih spojeva nego samim otapalima, i to zbog njihove veće polarnosti. Najviše je polifenolnih spojeva ekstrahirano iz listova kadulje pomoću vodenih otopina etanola i acetona (30 %), pri temperaturi od 60 °C tijekom 30 min.

Keywords

kadulja; fenolne kiseline; flavon glikozidi; parametri ekstrakcije

Hrčak ID:

99751

URI

https://hrcak.srce.hr/99751

Publication date:

29.3.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 21.234 *