Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj prekurzora na hlapljive sastojke vina dobivenog fermentacijom soka papaje pomoću mješovite kulture kvasaca

Pin-Rou Lee ; Food Science and Technology Programme, Department of Chemistry, National University of Singapore, Science Drive 3, 117543 Singapore, Republic of Singapore
Irene Siew-May Chong ; Food Science and Technology Programme, Department of Chemistry, National University of Singapore, Science Drive 3, 117543 Singapore, Republic of Singapore
Bin Yu ; Firmenich Asia Pte Ltd, 10 Tuas West Rd, 638377 Singapore, Republic of Singapore
Philip Curran ; Firmenich Asia Pte Ltd, 10 Tuas West Rd, 638377 Singapore, Republic of Singapore
Shao-Quan Liu orcid id orcid.org/0000-0003-0868-2731 ; Food Science and Technology Programme, Department of Chemistry, National University of Singapore, Science Drive 3, 117543 Singapore, Republic of Singapore


Full text: english pdf 177 Kb

page 92-100

downloads: 1.332

cite


Abstract

U ovom je radu ispitan utjecaj dodatka patočnog ulja ili aminokiselina na hlapljive sastojke vina dobivenog fermentacijom soka papaje pomoću mješovite kulture kvasaca Saccharomyces cerevisiae var. bayanus R2 i Williopsis saturnus var. mrakii NCYC 2251 u omjeru 1:1000. Dodatkom patočnog ulja povećan je udjel alkohola, te je poboljšana proizvodnja izoamilnog oktanoata, izoamilnog dekanoata i izobutilnog dekanoata, dok je smanjen udjel etilnog acetata i 2-feniletilnog acetata. Nastanak hlapljivih masnih kiselina, 2-feniletanola i nekih etilnih estera pospješen je dodatkom aminokiselina. U usporedbi s kontrolnim uzorkom, vino proizvedeno fermentacijom papaje uz dodatak aminokiselina imalo je izraženiju kiselu i putrastu notu, dok se aroma vina kojem je dodano patočno ulje nije razlikovala. Ovo je istraživanje pokazalo da se fermentacijom soka papaje pomoću mješovite kulture kvasaca uz dodatak patočnog ulja ili odabranih aminokiselina može promijeniti aroma vina.

Keywords

aminokiseline; hlapljivi sastojci; fermentacija; patočno ulje; mješovita kultura; vino iz papaje

Hrčak ID:

99752

URI

https://hrcak.srce.hr/99752

Publication date:

29.3.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 2.400 *