Geoadria, Vol. 7 No. 2, 2002.
Review article
https://doi.org/10.15291/geoadria.90
Organska poljoprivreda Srednje Europe
Željka Šiljković
Abstract
Organska poljoprivreda u zemljama Srednje Europe posljednje desetljeće doživljava značajne promjene, posebno u tranzicijskim zemljama u istočnom dijelu regije. Članak analizira stanje i razvoj organske proizvodnje hrane uspoređujući poljoprivrede u zapadnom tržišno orijentiranom dijelu i u zemljama koje su donedavno bile u sklopu socijalističkog sistema vlasti. Karakteristično je za cijelu regiju interes državne politike u poticanju organske poljoprivrede, posebno u područjima u kojima zbog privatizacijskih i procesa pretvorbe u industriji postoji veliki udio nezaposlenog stanovništva. Stočarstvo organskog tipa zastupljenija je grana poljoprivrede dok su aktivnosti koje iziskuju više ulaganja radnih sati (voćarstvo, vinogradarstvo) slabije razvijeni.
Sve više se u koncept organske poljoprivrede nastoji uvesti biološka raznolikost i očuvanje prirodno zaštićenih područja. Stoga se organska poljoprivreda sve učestalije uvodi kao jedini prihvatljivi oblik proizvodnje hrane u prostore parkova prirode i nacionalnih parkova, štiteći autohtonost biljnih i životinjskih vrsta te omogućavajući razvoj agro-eko turizma.
Keywords
organska poljoprivreda; tranzicija; Srednja Europa; bioraznolikost
Hrčak ID:
9623
URI
Publication date:
1.12.2002.
Visits: 6.358 *