Geoadria, Vol. 7 No. 1, 2002.
Review article
https://doi.org/10.15291/geoadria.82
Geografska osnova razvoja ekološkog maslinarstva u Hrvatskoj
Anica Čuka
Abstract
Konvencionalna poljoprivreda danas spada među najveće onečišćivače okoliša. Preko-mjerna upotreba sintetičkih pesticida, herbicida i mineralnih gnojiva uzrokovala je iscrpljenost tla, pojačanu eroziju, neravnotežu u eko-sustavu, a znanstveno je dokazan njihov štetni učinak na ljudsko zdravlje. Stoga autorica nastoji ukazati na važnost razvoja ekološke poljoprivrede, a u sklopu nje i maslinarstva kao tradicionalne djelatnosti na području Hrvatskog primorja. Glavni cilj bio je prikazati osnovna geografska obilježja ovog dijela Hrvatske i po-jasniti na koji način ona mogu utjecati na razvoj ekološkog maslinarstva. Posebno je istaknuta činjenica da se ekološki proizvedena hrana mora uključiti u hrvatsku turističku ponudu što će na svjetskom turističkom tržištu pridonijeti većem interesu za Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju i olakšati plasman ekološki proizvedene hrane na tržište. Razvoj ekološkog maslinarstva pridonijet će i oživljavanju manjih ruralnih prostora kod kojih su već duže vrijeme prisutni snažni procesi deagrarizacije, deruralizacije i demografske regresije.
Keywords
Ekološko maslinarstvo; turizam; geografska obilježja; deagrarizacija; deruralizacija; demografska regresija
Hrčak ID:
9616
URI
Publication date:
1.6.2002.
Visits: 3.557 *