Skip to the main content

Preliminary communication

Uloga nemliječnih komponenata u razvoju izmijenjenih mliječnih proizvoda

Ivica F. Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Anka Popović-Vranješ
Krunoslav Križan


Full text: croatian pdf 796 Kb

page 295-300

downloads: 476

cite


Abstract

Analiziran je odnos između mliječnih i nemliječnih komponenata 20 izmijenjenih proizvoda. Računate na direktne cijene pojedinih komponenata i ambalaže, a indirektno su određivani ostali troškovi. Analiza akumulativnosti pokazuje da u strategiji razvoja tih proizvoda prednost imaju oni (sladoled, voćni sladoled, mliječni desert, voćni jogurt) koji kombiniraju mliječne i nemliječne komponente u korist jeftinih nemliječnih komponenata. Akumulativnost iznosi 58-67%. U sljedećoj skupini su proizvodi na bazi mliječnog seruma, želirani proizvodi i sokovi, koji sadrže manje jeftinih mliječnih komponenata, a više relativno skupih nemliječnih komponenata. Akumulativnost iznosi 25-37%. U trećoj skupini su topljeni sirevi i mliječni namaz. To su proizvodi s vrlo visokim udjelom mliječnih komponenata a malim nemliječnih komponenata. Akumulativnost iznosi 15-26%. Akumulativnost mliječnog pudinga je 15-16%. UHT čokoladno mlijeko i UHT voćno mlijeko sadrže skupe mliječne i nemliječne komponente, te imaju malu akumulativnost od 3-9%.

Keywords

mliječni proizvodi; nemliječne komponente

Hrčak ID:

100971

URI

https://hrcak.srce.hr/100971

Publication date:

1.11.1989.

Article data in other languages: english

Visits: 1.316 *