Skip to the main content

Original scientific paper

Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira

Gordana Niketić
Ljerka Kršev


Full text: croatian pdf 835 Kb

page 67-72

downloads: 566

cite


Abstract

Istraživanja su obuhvatila iznalaženje mogućnosti proizvodnje dimljenog sira. Topljeni sir proizveden po uobičajenom tehnološkom postupku proizvodnje pakovan je u celulozne i jestive proteinske omotače, a proces dimljenja se odvijao pri temperaturi od 60 do 80 °C u toku 2-4 sata. Tokom skladištenja ovako proizvedenog sira utvrđen je gubitak u težini i do 6,88%. Daljnjim istraživanjima konstatirano je da je pakovanjem topljenog sira u polietilenski omotač i primjenom procesa dimljenja, temperaturom od 80 °C u toku 9-10 sati moguće proizvesti novi tip topljenog sira, sira s novim ukusom čija fizikalno-kemijska svojstva i mikrobiološke karakteristike nisu značajno izmijenjene u odnosu na nedimljeni proizvod, topljeni sir.

Keywords

dimljeni topljeni sir; proizvodnja

Hrčak ID:

101199

URI

https://hrcak.srce.hr/101199

Publication date:

1.3.1988.

Article data in other languages: english

Visits: 1.437 *