Skip to the main content

Original scientific paper

Bakar u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Angelina Palić


Full text: croatian pdf 1.058 Kb

page 283-288

downloads: 422

cite


Abstract

Količina bakra u mlijeku određuje se spektrofotometrijski. Tokom dvije kalendarske godine sistematski su bili istraživani uzorci sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Uzorci za analizu bili su uzeti iz pojedinih sabirnih stanica s područja Hrvatskog zagorja i iz autocisterne u kojoj se sakuplja mlijeko iz svih sabirnih stanica tog kraja. Analizirani su i uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka namijenjenog trgovačkoj mreži. Rezultati analize 288 uzoraka pokazuju da je najmanja količina bakra u mlijeku iznosila 1,42 a najveća 12,93 μg/100 ml. Analiza varijance pokazala je da nema značajne razlike u količini bakra u uzorcima sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Velik je utjecaj godišnjih doba na sadržaj bakra u mlijeku. Veća količina bakra utvrđena je od studenog do ožujka, a manja u razdoblju od travnja do listopada.

Keywords

mlijeko; sirovo, pasterizirano i sterilizirano mlijeko; bakar

Hrčak ID:

101390

URI

https://hrcak.srce.hr/101390

Publication date:

1.11.1988.

Article data in other languages: english

Visits: 1.240 *