Skip to the main content

Original scientific paper

Bohinjski mohant

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Full text: croatian pdf 507 Kb

page 259-262

downloads: 340

cite


Abstract

Za Bohinj i njegove planine vezan je bohinjsiki sir i bohinjska albuminska skuta. Manje je poznato da se na navedenom području izrađuje i sir mohant. Navedeni proizvod bio je nekada glavni izvor bjelančevina animalnog porijekla u svakodnevnoj ishrani ovdašnjih seljaka. Izrađen iz neobranog ili djelomično obranog mlijeka predstavlja i kaloričnu namirnicu. Mohant se danas izrađuje samo u brdskim zaseocima, gdje seljaci nemaju mogućnosti direktne prodaje mlijeka, a tu i tamo može se naći u pojedinim domaćinstvima u dolini, jer predstavlja bohinjcima omiljenu namirnicu

Keywords

sir; bohinjski mohant

Hrčak ID:

101428

URI

https://hrcak.srce.hr/101428

Publication date:

2.11.1974.

Article data in other languages: english

Visits: 1.000 *