Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja i upotreba domaćeg enzima mikrobnog podrijetla

Jožica Friedrich ; Kemijski institut "Boris Kidrič", Ljubljana
Nina Gunde-Cimerman


Full text: croatian pdf 901 Kb

page 9-16

downloads: 921

cite


Abstract

U uvodu je ukratko prikazana problematika upotrebe enzima mikrobnog podrijetla u proizvodnji sireva. U suradnji sa tvornicom lijekova "KRKA" u Novom Mestu na Kemijskom institutu "Boris Kidrič" vrše se pokusi submerzne jermentativne proizvodnje enzima mikrobnog podrijetla uz pomoć gljive Rhizomucor miehei. Prikazane su promijene enzimatskih aktivnosti u fermentacijskoj komini u toku fermentacije u laboratorijskom fermentoru. Sirovi enzimski pripravak je okarakteriziran u usporedbi sa domaćim, i uvoznim telećim sirilom i sa mikrobnim pripravkom renilaza danske firme "NOVO". Domaći enzimski pripravak ima pogodne osobine za upotrebu u domaćoj sirarskoj industriji.

Keywords

enzim mikrobnog podrijetla; proizvodnja; upotreba

Hrčak ID:

104605

URI

https://hrcak.srce.hr/104605

Publication date:

2.1.1987.

Article data in other languages: english

Visits: 1.761 *