Skip to the main content

Short communication, Note

Utjecaj tipova peći na svojstva keksa pripravljenih od rashlađenog i zamrznutog tijesta

Ismail Sait Dogan ; Department of Food Engineering, College of Agriculture, Yuzuncu Yil University, TR-65080, Van, Turkey


Full text: english pdf 224 Kb

page 117-122

downloads: 3.337

cite


Abstract

Ispitana su svojstva prhkih kolačića sa šećerom, sa šokoladnim listićima i keksa s lješnjacima, pripravljenih od rashlađenog i zamrznutog tijesta. Tijesto je bilo pohranjeno 6 tjedana pri 4 °C, te 6 mjeseci zamrznuto na –18 °C. Određene su fizikalne osobine uzoraka keksa, kao što su površina, gubitak pri pečenju, boja površine i gustoća. Vrijeme skladištenja i temperatura nisu utjecali na boju tijesta kao ni na svojstva kolačića. Keksi pečeni u plinskoj peći imali su manju površinu od onih pečenih u električnoj. Tijesto se keksa može držati u hladnjaku 6 tjedana ili zamrznuti 6 mjeseci. Rezultati pokazuju da postoje razlike između dviju vrsta peći. Električna peć bila je bolja za pripravu prhkih kolačića sa šećerom i keksa s lješnjacima, dok su se kolačići sa čokoladnim listićima bolje ispekli u plinskoj peći sa cirkulirajućim zrakom.

Keywords

Hrčak ID:

109776

URI

https://hrcak.srce.hr/109776

Publication date:

15.3.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 3.978 *