Review article
Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline
Young-Jung Wee
; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Jin-Nam Kim
; Department of Material Chemical and Biochemical Engineering, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Hwa-Won Ryu
; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Abstract
Mliječna se kiselina upotrebljava u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji te sve više i kao monomer za proizvodnju biorazgradljive (poli)mliječne kiseline. Mliječna se kiselina može proizvesti biotehnološkim procesom ili kemijskom sintezom. U novije se vrijeme sve više koristi biotehnološki postupak zbog zaštite okoliša i ograničene količine petrokemijskih izvora. Na različite načine pokušala se proizvesti mliječna kiselina iz jeftinih sirovina. U ovom su radu prikazani mikroorganizmi i sirovine za proizvodnju mliječne kiseline, njezina biotehnološka proizvodnja te načini primjene, a osobito najnovija istraživanja. Također se raspravlja o mogućnosti i ekonomskoj važnosti primjene mliječne kiseline u budućnosti.
Keywords
Hrčak ID:
109834
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 39.736 *