Skip to the main content

Preliminary communication

Proizvodnja α-amilaze uzgojem na čvrstoj podlozi s pomoću soja Bacillus cereus MTCC 1305

Hema Anto ; Department of Biosciences, Sardar Patel University, Vallabh Vidyanagar 388 120, Gujarat, India
Ujjval Trivedi ; Department of Biosciences, Sardar Patel University, Vallabh Vidyanagar 388 120, Gujarat, India
Kamlesh Patel ; Department of Biosciences, Sardar Patel University, Vallabh Vidyanagar 388 120, Gujarat, India


Full text: croatian pdf 33 Kb

page 241-245

downloads: 329

cite

Full text: english pdf 121 Kb

page 241-245

downloads: 3.378

cite


Abstract

Istražen je postupak proizvodnje α-amilaze uzgojem bakterijskog soja Bacillus cereus MTCC 1305 na čvrstoj podlozi od pšenicnih posija i otpada dobivenog pri proizvodnji rižinih pahuljica. Uporabom pšeničnih posija postignuta je najveća proizvodnja enzima od (94±2) U/g suhe tvari. Optimirani su uvjeti proizvodnje, i to udio inokuluma od 10 % (V/m) i omjer čvrstog supstrata i vode od 1:1. Primjenom glukoze (0,04 g/g) kao izvora ugljika povećana je proizvodnja enzima na (122±5) U/g. Dodatkom različitih izvora dušika (0,02 g/g) smanjena je proizvodnja enzima. Optimalna je aktivnost α-amilaze bila pri 55 °C i pH=5. Pri 75 °C enzim je pokazao 90 % aktivnosti od one pri 55 °C.

Keywords

Hrčak ID:

109861

URI

https://hrcak.srce.hr/109861

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 6.941 *