Skip to the main content

Short communication, Note

Istraživanje proizvodnje pektinaze iz regionalnog poljoprivrednog otpada s pomoću plijesni Aspergillus niger

Sarvamangala R. Patil ; Vishweshwariah College of Applied Sciences, Gulbarga 585 102, Karnataka, India
Agasar Dayanand ; Department of Microbiology, Faculty of Science and Technology, Gulbarga University, Gulbarga 585 106, Karnataka, India


Full text: croatian pdf 31 Kb

page 289-292

downloads: 313

cite

Full text: english pdf 130 Kb

page 289-292

downloads: 624

cite


Abstract

Svrha je ovog istraživanja procjena lokalno dostupnog poljoprivrednog otpada bogatog pektinom, i to korice limuna, stabljike sirka i glavice suncokreta, kao supstrata za proizvodnju pektinaze submerznim uzgojem plijesni Aspergillus niger DMF 27 i površinskim uzgojem plijesni A. niger DMF 45 na čvrstoj podlozi. Maksimalna količina endopektinaze (4,8 U/g) i egzopektinaze (17,2 U/g) dobivena je površinskim uzgojem na čvrstoj podlozi od glavica suncokreta, a nešto manje (endopektinaze 2,0 i egzopektinaze 10,2 U/g) na podlozi od korice limuna. Dodatkom izvora ugljika i dušika poljoprivrednom otpadu povećana je proizvodnja pektinaze, pri čemu je dodatak saharoze imao veći učinak od dodatka glukoze pri uzgoju na čvrstoj podlozi. Međutim, pri submerznom uzgoju dodatak glukoze povećao je prinos pektinaze. Amonijev sulfat kao izvor dušika povećao je proizvodnju pektinaze u oba postupka uzgoja.

Keywords

Hrčak ID:

109909

URI

https://hrcak.srce.hr/109909

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.734 *