Short communication, Note
Mjerenje reakcije alil izotiocijanata s hidroksilom/vodom i β- ciklodekstrinom pomoću ultraljubičaste spektrofotometrije
Zi-Tao Jiang
; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China
Qing-Feng Zhang
; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China
Hui-Lin Tian
; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China
Rong Li
; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China
Abstract
Metodom ultraljubičaste spektrofotometrije istražena je reakcija alil izotiocijanata (AITC) s hidroksilom/vodom i β-ciklodekstrinom (β-CD) u mediju različite kiselosti odnosno lužnatosti. Mjereni su kinetički parametri reakcije. Utvrđeno je da se, nakon što AITC prijeđe u tioureu, apsorpcijski pik pomakne s 240 na 226 nm i da molarna apsorpcija poraste 16 puta. Reakcija se može okarakterizirati kao pseudoreakcija prvog reda jer je konstantna koncentracija hidroksila. β-CD može inhibirati reakciju AITC s hidroksilom/vodom, tj. hidrolizu AITC. Izračunati su konstanta nastajanja (Ka) i termodinamički parametri kompleksne reakcije. S povećanjem temperature smanjuje se Ka. Rezultati pokusa pokazuju da proces uključuje egzotermnu reakciju koju pokreće entalpija praćena negativnom entropijom.
Keywords
Hrčak ID:
109968
URI
Publication date:
15.9.2006.
Visits: 3.703 *