Skip to the main content

Short communication, Note

Mjerenje reakcije alil izotiocijanata s hidroksilom/vodom i β- ciklodekstrinom pomoću ultraljubičaste spektrofotometrije

Zi-Tao Jiang ; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China
Qing-Feng Zhang ; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China
Hui-Lin Tian ; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China
Rong Li ; Department of Food Science and Engineering, Tianjin University of Commerce, 300134 Tianjin, PR China


Full text: croatian pdf 29 Kb

page 423-427

downloads: 244

cite

Full text: english pdf 182 Kb

page 423-427

downloads: 2.391

cite


Abstract

Metodom ultraljubičaste spektrofotometrije istražena je reakcija alil izotiocijanata (AITC) s hidroksilom/vodom i β-ciklodekstrinom (β-CD) u mediju različite kiselosti odnosno lužnatosti. Mjereni su kinetički parametri reakcije. Utvrđeno je da se, nakon što AITC prijeđe u tioureu, apsorpcijski pik pomakne s 240 na 226 nm i da molarna apsorpcija poraste 16 puta. Reakcija se može okarakterizirati kao pseudoreakcija prvog reda jer je konstantna koncentracija hidroksila. β-CD može inhibirati reakciju AITC s hidroksilom/vodom, tj. hidrolizu AITC. Izračunati su konstanta nastajanja (Ka) i termodinamički parametri kompleksne reakcije. S povećanjem temperature smanjuje se Ka. Rezultati pokusa pokazuju da proces uključuje egzotermnu reakciju koju pokreće entalpija praćena negativnom entropijom.

Keywords

Hrčak ID:

109968

URI

https://hrcak.srce.hr/109968

Publication date:

15.9.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 3.128 *