Preliminary communication
Proizvodnja, pročišćavanje, stabilnost i učinkovitost bakteriocina izoliranih iz prirodno mliječno-kiselo fermentiranog povrća
Vinod Kumar Joshi
; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology
Somesh Sharma
; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology
Neerja S. Rana
; Department of Vegetable Crops, Dr. Y. S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Nauni, 173230 Solan (H.P.), India
Abstract
Procijenjena je i okarakterizirana antimikrobiološka aktivnost djelomično pročišćenog bakteriocina proizvedenog tijekom prirodne mliječno-kisele fermentacije mrkve, rotkvice i krastavca. Od 10 sojeva, soj CA 44 roda Lactobacillus, izoliran tijekom fermentacije mrkve, proizveo je bakteriocin s maksimalnom antimikrobnom aktivnošću protiv bakterija Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Bacillus cereus, iako je bio djelotvorniji protiv E. coli nego protiv druge dvije bakterije. Bakteriocin je bio stabilan do 100 °C, a njegova je aktivnost bila manja nego na 68 °C i potpuno je nestala pri 121 °C. Maksimalna antimikrobna aktivnost održala se pri pH-vrijednosti od 4 do 5, a dodatak papaina imao je negativno djelovanje. Bakteriocin je bio djelotvoran i protiv B. cereus u raznim proizvodima od voća (pulpa, sok i vino), što znači da se može upotrijebiti kao biokonzervans u voćnim proizvodima.
Keywords
Hrčak ID:
109971
URI
Publication date:
15.9.2006.
Visits: 5.271 *