Review article
https://doi.org/10.13167/2013.7.2
UTJECAJ MIJEŠANJA NA UČINKOVITOST PROCESA KOAGULACIJE I FLOKULACIJE PRI KONDICIONIRANJU VODE VODOCRPILIŠTA „JARČEVAC“
Mirna Habuda-Stanić
orcid.org/0000-0002-0089-9488
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatia
Marija Nujić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatia
Gorana Mikić
Željka Romić
; Vodovod-Osijek d.o.o. Osijek
Marija Ivić
; Dvorac d.o.o. Valpovo
Abstract
Najvažniji izvori vode za piće na području istočne Hrvatske su podzemne vode koje karakterizira visoka tvrdoća i povišene koncentracije željeza, amonija, mangana, arsena i organskih tvari, što negativno utječe na organoleptička svojstva i zdravstvenu ispravnost vode za piće. Jedan od procesa koji se često primjenjuje pri kondicioniranju vode je koagulacija i flokulacija uz naknadnu filtraciju. Na učinkovitost navedenog procesa utječu čimbenici poput fizikalno-kemijskih karakteristika sirove vode, doza i vrsta koagulanta te brzina i vrijeme miješanja u pojedinim fazama navedenog procesa. U ovom radu ispitan je utjecaj brzine i vremena miješanja koagulanata i vode na učinkovitost koagulacije i flokulacije pri obradi aerirane podzemne vode vodocrpilišta „Jarčevac“ s dva željezova koagulanta – željezov klorid i željezov(II) sufat te je praćen utjecaj brzine i vremena miješanja na učinak procesa kroz dva seta, uz početnu pH vrijednost vode od 7.5 i početnu koncentraciju ukupnog željeza od 4 mg/l. Učinkovitost je praćena mjerenjem polaznih i završnih vrijednosti količine organskih tvari, ukupne tvrdoće, alkaliteta i koncentracije ukupnog željeza te pH vrijednosti i vodljivosti vode. S obzirom na dobivene rezultate moguće je zaključiti da je učinkovitija obrada podzemne vode vodocrpilišta „Jarčevac“ postignuta pri doziranju željezova klorida.
Keywords
kondicioniranje vode; koagulacija i flokulacija; željezovi koagulanti; miješanje
Hrčak ID:
111168
URI
Publication date:
27.12.2013.
Visits: 2.396 *