Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj temperature zagrijavanja zrna na tok zrenja trapista

Radosav Stefanović ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Jovan Đorđević
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović


Full text: croatian pdf 767 Kb

page 86-90

downloads: 362

cite


Abstract

Tok zrenja sira zavisi od biokemijskih promjena osnovnih komponenata mlijeka pod utjecajem fermenata. Pasterizacijom mlijeka u proizvodnji sira praktički se uništavaju fermenti porijeklom iz mliječne žlijezde, što znači da je za proces zrenja značajan utjecaj sirišnog fermenta (kimozina), čija je uloga u koagulaciji bjelančevina mlijeka i njihovoj pripremi kako ih mogu koristiti mliječno kiselinske bakterije.

Keywords

trapist; tok zrenja; temperatura zagrijavanja zrna

Hrčak ID:

111393

URI

https://hrcak.srce.hr/111393

Publication date:

2.4.1978.

Article data in other languages: english

Visits: 819 *