Agronomy journal, Vol. 63 No. 1-2, 2001.
Professional paper
MOGUĆNOST UŠTEDE ENERGTJE U PROIZVODNJI PŠENICE RACIONALNOM ORGANIZACIJOM RADA I SREDSTAVA
Marko Matić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, BIH
Abstract
U ovom radu autor analizira potrošnju energije u proizvodnji pšenice koja je sadržana u živom ljudskom radu, pogonskom gorivu i energiji prenesenoj putem mehanizacije. Na bazi analize organizacije rada i sredstava pri izvršavanju pojedinih radnih procesa u proizvodnji pšenice, autor otkriva mogućnosti smanjenja potrošnje i predlaže racionalan utrošak energije. Kao rezultat racionalne organizacije rada i sredstava u proizvodnji pšenice smanjuje se utrošak energije za 2.220,16 MJ/ha ili 45,78% u odnosu na neracionalnu organizaciju.
Keywords
Hrčak ID:
115190
URI
Publication date:
15.5.2001.
Visits: 1.071 *