Skip to the main content

Original scientific paper

Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja

Z. Golubović ; RO "IMPAZ", Zaječar
M. Nenić
S. Karabašević


Full text: croatian pdf 852 Kb

page 231-236

downloads: 527

cite


Abstract

Autori su ispitivali utjecaj koncentracije evaporiranog mlijeka na kvalitetu mlijeka u prahu i pojavu Maillardove reakcije. Na osnovu rezultata provedenih fizičko-kemijskih i organoleptičkih ispitivanja zaključuju da je optimalno sušenje evaporiranog mlijeka sa 50 % s.t. U toku uskladištenja obranog i punomasnog (25 %) mlijeka u prahu do 90 dana na sobnoj temperaturi povećava se intenzitet Maillard-ove reakcije znatno brže, nego u mlijeku skladištenom kod 4 °C.

Keywords

evaporirano mlijeko; mlijeko u prahu; spray postrojenje

Hrčak ID:

116348

URI

https://hrcak.srce.hr/116348

Publication date:

1.8.1983.

Visits: 1.065 *